Ultralättmetoden  Snötranan
  
printable version


Hem

Fjällgåsen

Skyddsåtgärder

Ultralättmetoden
   I Nordamerika
   Fjällgåsen
   Snötranan
   Eremitibisen

Organisationen

Projekt

Partners

Supportrar


Snötranan


International Crane Foundation

Snötranan (Grus leucogeranus) är en mycket sällsynt tranart, möjligen den mest utrotningshotade arten av tranor i världen. Arten häckar i nordöstra och västra Ryssland och övervintrar i Kina, i norra Indien och i Iran vid Kaspiska havet. Den största orsaken till att beståndet har minskat är jakt under migration. Jakten är ett stort hot mot tranan särskilt i Afghanistan, Pakistan och Iran.

 


Angelo d'Arrigo

The International Crane Foundation, internationell organisation som jobbar för att skydda tranor, har påbörjat ett samarbete med den ryska forskningsinstitutionen ”All Russian Research Institute for Nature Protection” och Angelo d´Arrigo, en mycket erfaren ultralättpilot, i ett introduktionsprojekt. Syftet är att lära de unga snötranorna en ny flyttväg från Ryssland via centrala Asien till Iran. I planeringen ska man visa stor hänsyn till hur snötranan naturligt flyger och migrerar. Initiativet till projektet togs efter att man hade inspirerats av det framgångsrika projektet med trumpetartranor. Projektet med snötranan har stöd från CMS (Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals, också kallad ”Bonn Convention”).

 



  Intern  Ordförteckning  Länkar  Download  Kontakt  Information om utgivaren